Měla jsem chuť na mrkvový krém. Při vaření jsem ale popustila uzdu své fantazii, což se někdy stává a vznikl z toho povedený a dost netypický krém s příchutí pomeranče:).
Ingredience:
4 větší mrkve
1 cibule
šťáva z 1/2 pomeranče
trochu pomerančové kůry
bujon (nebo vývar)
sůl
pepř
skořice
máslo
smetana na vaření
chilli paprička
čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, oregano
Nakrájejte si nadrobno cibuli a zpěňte jí na másle v hrnci. Na ní hoďte opéct na kolečka nakrájenou mrkev a nakrájenou pomerančovou kůru. Zaprašte jí špetkou skořice a až bude všechna trochu osmahlá, zalijte horkou vodou do které přihodíte kostku bujonu/vývarem a nechte vařit. Je potřeba, aby mrkev změkla.
Vymačkejte do polívky šťávu z půlky pomeranče (kdo se toho bojí, může dát méně), osolte, opepřete, přisypte nasekanou chilli papričku a bylinky.
Jakmile bude mrkev měkká, tak vypněte plamen a ponorným mixérem opatrně rozmixujte polévku v krém. Potom přilijte smetanu a ještě krátce povařte, případně dochuťte.
A je to. Navrch se dá polévka dozdobit hoblinkami parmezánu nebo mrkve.
Chuť je to trochu netradiční, protože polévka jde do sladka. Není se ale čeho bát, je to vážně moc dobré a osvěžující v těch vedrech:).
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat