úterý 16. dubna 2013

Dušená játra na víně s domácími povidly

Ne každý má rád játra či jiné vnitřnosti. Já je už odmala považuji za jedno ze svých nejoblíbenějších jídel a ráda si je jednou za čas doma uvařím. I když to při jeho přípravě vypadám, jak kdyby tam řádil masový vrah:-). 

Vymyslela jsem si úpravu jater na víně a vzniklou omáčku zahušťuji povidly. Takže co budeme potřebovat?

kuřecí játra (či jiná, dle chuti)
červené/bílé víno
povidla (nejlépe domácí)
olej
cibule
pepř, sůl
rýže

Nejdříve si připravíme játra - omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Do hrnce si dáme vařit rýži.

Na jemno si nakrájíme cibuli a játra si okořeníme dle chuti. Pozor! Nesolíme, játra se solí až na závěr, když jsou hotová, jinak by ztvrdla


Na pánev nalijeme olej, necháme rozehřát a vhodíme na něj cibuli, která by nám měla zesklovatět.

Jakmile je cibule hotová, přihodíme na pánev maso a necháme ho orestovat ze všech stran, aby se nám zatáhlo. Nemícháme s ním zbytečně, spíš jen jemně obracíme.

Když je maso zatažené, tak do pánve vlijeme trochu bílého vína, aby bylo maso podlité, přiklopíme pokličkou a necháme podusit.

Vytvoří se nám omáčka, která je ale řídká, proto je třeba jí zahustit.  

V téhle chvíli přichází čas povidel. Po lžičkách přidáváme, až má omáčka správnou konzistenci i chuť. Není třeba to přehánět, přidat se dá vždy:). Omáčka nám taky takhle pěkně ztmavne.

No a jakmile má omáčka tu správnou chuť, stáhneme jí z ohně a servírujeme s rýží a zeleninovou oblohou.

Pro ty, kterým játra nevadí, je to tip na jednoduché a velmi chutné jídlo. Navíc z mého pohledu je kombinace víno + povidla úplně skvělá.

Takže dobrou chuť!














Žádné komentáře:

Okomentovat