úterý 3. září 2013

Pořádná domácí nakládačka

Nakládané hermelíny

Už dlouho jsem se na to chystala, ale teď jsem se konečně odhodlala a naložila jsem svoje první hermelíny. Nepopírám, že mi dost pomohlo malé popostrčení v podobě balení hermelínů na nakládání, které jsem dostala k svátku. Ideální nádobu (od velkých oliv) jsem už doma měla, takže chybělo jen dojet na zahradu otrhat něco málo chilli papriček:).

Pročetla jsem spoustu návodů a nakonec jsem usoudila, že je to v podstatě na každém, jak si to naložit, každému chutná něco jiného. 

Já jsem zvolila pro začátek variantu - cibule, česnek, hoodně chilli, barevný pepř a použila jsem i směs koření, která byla součástí balení. Ještě jsem přidávala trochu červené papriky, bazalku a rozmarýn.

                                      

A postup? Jednoduchý, jak jinak;), každý hermelín jsem přepůlila, dovnitř jsem natřela olej smíchaný s kořením, nakladla dovnitř na plátky nakrájený česnek, na kolečka nakrájenou cibuli, bazalku, nakrájenou chilli papričku a nacpala jsem to do sklenice, mezi jednotlivé hermelíny jsem plnila to samé a takhle jsem udělala postupně všech 5. Nakonec jsem to až po vrch sklenice zalila olejem a dala do lednice zrát. 

                                       
       
Pikantní ochucený olej

Přivezla jsem si z dovolené krásnou lahev od brandy, kterou jsme tam vypili, a to s jasným plánem. Rozhodla jsem se, že část své úrody chilli papriček využiju na vyrobení ochuceného oleje.

Koupila jsem si dobrý olivový olej, do lahve od brandy jsem naházela několik stroužků oloupaného česneku, několik celých malých chilli papriček, jednu velkou nakrájenou, snítky rozmarýnu, kuličky barevného pepře a vše jsem zalila olejem. Ačkoliv jsem četla, že lepší je olej i s dalším obsahem ohřát, aby se uvolnily všechny chutě do oleje, ale rozhodla jsem se, že nejdřív to zkusím takhle čerstvé, protože mě vážně zajímá, jak moc to ten olej ochutí.

                                      
      
Nechávám zrát všechny výtvory a potom poreferuju.

2 komentáře:

  1. U nás doma je krájíme na osminky (na půl a pak na čtvrtky), protože jsou pak dřív měkké :) moc dlouho nevydržíme kolem toho chodit, než to "uzraje", takže proto :)) lépe se to i nakládá na talíř :)
    Nicméně to vypadá mňamózně!!!

    OdpovědětVymazat
  2. my budeme do příští středy pryč, takže to vyjde akorát parádně, že přijedeme a budeme je mít uzrálé.. :))

    OdpovědětVymazat