čtvrtek 10. dubna 2014

Domácí pesto z medvědího česneku


Není nad to čerpat sílu a zdraví z přírody, z toho, co roste kolem nás. Osobně nejsem moc nakloněná žádným umělým potravinovým doplňkům, zázračným vitamínům, které vždycky jednou za čas přijdou na trh jako to nejlepší, co můžete svému tělu dopřát. Podle mě je důležitější své tělo poslouchat a vše potřebné mu dávat zejména z normální stravy. To, o co ho ochuzujeme, potom musíme dohánět formou různých pilulí, vodiček, prášků a vymstí se nám to potom v podobě nějaké nepříjemné nemoci. To je samozřejmě můj názor a můžete si o tom myslet koneckonců co chcete. Já se podle toho snažím chovat a mám zatím pocit, že to nese své ovoce. Proč utrácet nesmyslné peníze za vitamíny v lékárně, když si můžeme dát takový "doping" zadarmo rovnou z přírody?


A tak jsem před pár lety objevila i medvědí česnek. Zjistila jsem, že ta "tráva", které roste nedaleko našeho domu hromada, není jen tak ledajaká tráva, ale je to medvědí česnek, jarní bylina nabitá energií a vitamíny. Je plný vitamínu C a také pozitivně působí na zažívání a funkci trávicího ústrojí. Roste hlavně ve vlhčích lesích a pronikavě voní po česneku. Nejlepší je ho stihnout natrhat ještě předtím než rozkvete (jen pozor, abyste si ho nespletli s konvalinkami, ty mají listy podobné, ale jsou jedovaté!). Dá se použít čerstvý, já si ho část i mrazím a potom jej používám celý rok na vaření. Je to bylinka s rozmanitými možnostmi použití - do polívek, pomazánek, jako koření na maso, do salátů, ...


Letos jsem se rozhodla, že si z něj udělám i pesto. Jako suroviny jsem použila to, co jsem měla doma, ale myslím si, že lze tyto suroviny různě obměňovat, doplňovat dle chuti.

Ingredience:
medvědí česnek - alespoň dvě hrsti
vlašské ořechy - dvě hrsti
kvalitní olivový olej
strouhaný parmezán
trochu soli

Všechny ingredience jsem si dala do vyšší nádoby a tyčovým mixérem jsem je rozmixovala na jemno. 
A to je vše:).

A k čemu ho použít?


Já jsem si ho nechala v uzavřené nádobě v lednici a nejdřív jsem ho použila na těstoviny, do kterých se jen vmíchá, já je navrch ještě lehce zakápla olivovým olejem a posypala parmezánem. K nim jsem si v troubě upekla na olivovém oleji cherry rajčátka s bazalkou a solí (pečená v troubě seshora na 230 st.). Jednoduché, rychlé a chutné.



















Medvědí česnek obsahuje silice, takže je lepší si pesto nechat rozležet a použít třeba až druhý den, má to grády:-). Dál ho můžete použít do salátů, pomazánek nebo ho smíchat se zakysanou smetanou a tak si z toho připravit omáčku ke grilování. Pesto vám v uzavřené nádobě tak týden v lednici určitě vydrží. pokud ho ovšem dřív nesníte:).

Podělím se s vámi ještě o jeden tip, který se hodí na jarní očistu těla - natrhejte si čerstvé mladé kopřivy a udělejte si z nich čaj, doporučuje se pít tak 14 dní v kuse, čistí játra. A ty se hodí jednou za čas pročistit:).

Máte nějaké podobné tipy z jiných bylinek?

Žádné komentáře:

Okomentovat